A ruha teszi a bírót

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint a talár a bírói méltóság kifejezője, amely növeli a bíróság tekintélyét. Szabályzat készült az ítélkezésben résztvevők megfelelő öltözetéről.

Talárt eddig is kellett viselniük a bíróknak, az új szabályzat azonban a talár részletes körülírásával az egyfajta egyenruhává teszi, és már azt is megszabták, milyen ruhát kell viselni a talár alatt. Nézzük a fontosabb rendelkezéseket.

Talárt ezentúl csak a hivatásos bíró viselhet, az ülnök nem. A talár formáját, szabását a szabályzat melléklete ábrával szemlélteti, pontosan meghatározva, milyen anyagból kell készülnie és melyik varrásnak hol kell lennie.
A bíró a tárgyalóterem megközelítése során, iratbeszerzés során és a tárgyaláson köteles talárt hordani, méghozzá rendezetten, begombolva, mely során a talár által nem fedett ruházatnak (nadrág, szoknya, cipő) is a bíróság tekintélyéhez méltónak kell lennie.
Talárviselés során a női bíró világos színű blúzt, míg a férfi bíró világos színű inget, továbbá nyakkendőt köteles hordani.
A bíró a tárgyalóteremben a talárt nem vagy nem megfelelően viselő ügyészt és ügyvédet megfelelő talárviselésre – a tárgyalás méltóságának megóvása érdekében – szükség szerint köteles felhívni.
A talár viselése mellőzhető, ha a tárgyalóteremben a hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25°C-ot.
A talár a bíróság tulajdona, megrendelése, pótlása a bíróság elnöke által kiválasztott cég útján történik.
A szabályzat szól az ülnök, a jegyzőkönyvvezető és a bírósági titkár ruházatáról is. Ők talárt nem viselhetnek, de a tárgyaláson ahhoz méltó ruházatban kötelesek részt venni.
A méltó ruházat női ülnök, jegyzőkönyvvezető és bírósági titkár esetében világos színű blúz és lehetőség szerint sötét színű felsőruházat, míg a férfi ülnök, jegyzőkönyvvezető és bírósági titkár esetén világos színű ing, továbbá nyakkendő és sötét színű zakó, lehetőség szerint öltöny.

A szabályzat ugyan külön nem szól róla, de a törvények szerint az igazságszolgáltatásban dolgozók szabályzat-szegése fegyelmi felelősségre vonással is járhat.

Nem egyszerű a bírók helyzete. A jogalkotó folyamatosan rombolja tekintélyüket, majd miután feltörölték velük a padlót, az igazgatási vezető szabályzatban mondja ki, hogy a bíróság tekintélyét és a bírók méltóságát a talár és az az alatti világos ruházat fejezi ki.


Source URL: https://szuveren.hu/jog/a-ruha-teszi-a-birot

List of links present in page