Nemzetközi petíció a magyar alkotmányért

Nyomtatás  |  Cikk küldése  |  Olvasói levél  |    |  

Magyarország új alkotmánya: amiért aggódunk

Mi, alulírott jogi szakértők, a jogtudomány, a filozófia és a társadalomtudományok művelői, az alábbi petíciót tesszük közzé:

Április 18-án dönt a magyar Országgyűlés a Magyar Köztársaság új alkotmányának elfogadásáról. Miközben üdvözöljük az erőfeszítést, hogy egy új alkotmány megalkotásával orvosolják az 1989-es, módosított alkotmány technikai hiányosságait, súlyos aggodalmunkat fejezzük ki a Fidesz-KDNP koalíció alkotmányjavaslata és annak elfogadási módja miatt.

Az alkotmányjavaslat

- ténylegesen eltörli az alkotmányossági felülvizsgálat jelentős részét, várhatóan megbénítja az Alkotmánybíróságot mint politikailag független testületet, szabad utat ad alkotmányellenes jogszabályok megalkotására, és ezáltal aláássa a jogállamiságot;

- az alkotmányértelmezéskor kötelezőnek nyilvánítja az ellentmondásos és világnézetileg egyoldalú preambulumot és a jogilag meghatározhatatlan „történeti alkotmányt”, ami azt jelentheti, hogy illegitimnek tartja az elmúlt húsz év teljes alkotmányjogát és ítélkezési gyakorlatát, meggátol minden jól megalapozott állítást arról, hogy mit mond valójában az alkotmány, tovább károsítva ezáltal a jogállamiságot;

- jelentősen korlátozza a jövőbeli kormányok mozgásterét, hacsak nem rendelkeznek kétharmados többséggel;

- a jelenlegi kormány szeszélyéből íródott, elfogadása megfelelő keretű és idejű vita, valamint az ellenzék és a nyilvánosság megfelelő részvétele nélkül zajlik, ezért komoly legitimitási hiányosságok jellemzik.

Magyarország nemcsak az Európai Unió tagállama, hanem integráns része az európai jogi és alkotmányos kultúrának is. A magyarok sokáig küzdöttek azért, hogy megvalósuljon az „Európába való visszatérésük”. Magyarország világszerte elismert Alkotmánybírósága a jelenlegi alkotmány alapján gazdagította az európai alkotmányosságot. Mélyen aggódunk amiatt, hogy ennek a dokumentumnak az elfogadásával Magyarország kockáztatja jóhírnevét, melyet mint egy autoriter rendszerből új alkotmányos demokráciává emelkedő állam szerzett magának. Az Európa Tanács Velence Bizottságát követve a Fidesz-KDNP koalícióhoz és különösen Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordulunk és kérjük, hogy ne hozzanak elsietett döntést, és ne erőltessenek elégtelen legitimitású alkotmányt az országra. Ehelyett azt szorgalmazzuk, hogy éljenek a lehetőséggel, és olyan alkotmányt fogadjanak el, amely nem megosztja, hanem egyesíti a magyarokat. Olyan alkotmányért emelünk szót, amely világos jogi fogalmakat tartalmaz, nem pedig jogi formába öntött történelmi szimbólumokat, és így a jogbiztonságon és a jogállamiságon alapuló alkotmányos állam fundamentuma lehet. Végezetül, Magyarország olyan alkotmányt érdemel, amely megőrzi és nem korlátozza őrzője, az Alkotmánybíróság – az ország egyik leginkább bizalommal övezett intézménye – hatásköreit.

(A petíciót és az aláírók listáját közli az Élet és Irodalom e heti száma. Az eredeti szöveghez és az aláírók naprakész listájához kattints tovább.)