A fényképezés illetéke

Nyomtatás  |  Cikk küldése  |  Olvasói levél  |    |  

A bírósági ügykezelést is elérték a digitális technika kihívásai. Nézzük meg, hogyan reagálnak a bíróságok az olyan megoldásokra, amelyek könnyebbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszik az eljárást.

Az ügyek teljes körű megismerése csak akkor lehetséges, ha minden irat a peres felek vagy a vádlott, védő, szakértő rendelkezésére áll. Aki belenézhet az ügy aktájába, az az iratokról másolatot is kérhet. A bíróság az érintettek részére az iratokról hagyományos fénymásolatot készít – eljárási pozíciótól függően – ingyenesen vagy oldalanként 100 forint illetékért.

Egy-egy nagyobb ügy iratanyaga több száz vagy több ezer oldal is lehet, így a fénymásolás nem kíméli sem a fénymásológépeket, sem a pénztárcákat. Ma már a hagyományos fénymásoláson kívül technikailag számtalan lehetőség van másolatkészítésre. Ezzel a felismeréssel néhány ügyvéd digitális fényképezőgéppel jelent meg a bíróságok kezelőirodáin. Az ötlet az volt, hogy elkérik és lefényképezik az iratokat, majd felteszik a saját számítógépükre. Így nem kell várni egy hetet, míg a bíróság fénymásolatot készít, nem kerül pénzbe és nem kell új szekrényt sem venni a több ezer oldalnyi papírnak.

Budapesten és néhány vidéki városban gördülékenyen ment a dolog. Volt, ahol a bíróság elnöke adott utasítást az ügyintézőknek, de a Pécsi Ítélőtábla a jogszabályokból is levezette a fényképezés jogát. Ezeken a helyeken felismerték, hogy pénzt és időt takarítanak meg, ha az ügyvéd küzd az aktával.

Máshol azonban az ügyvédet arról tájékoztatják, hogy erre náluk nincs lehetőség vagy ehhez valamelyik bírósági vezető engedélye szükséges, esetleg egyszerűen „ez náluk nem gyakorlat”. Ilyenkor először kiselőadást kell tartani a szem által végzett képrögzítés és a fényképezőgép lencserendszerének működési hasonlóságáról. Amennyiben ezen túlvagyunk, meg kell értetni a kezelőiroda teljes személyzetével, hogy amit megtekinthetünk és amiről fénymásolatot kérhetünk, azt le is fényképezhetjük. Ha ez is megvolt, jön a másolati illeték kérdése. Néhány ügyintéző ugyanis elkérné a fénymásolási illetéket, pedig a másolatot az ügyvéd készíti a saját digitális fényképezőgépével. Ha az illeték-témáról is sikerült lebeszélni mindenkit, akkor a kezelőiroda nyitvatartási idejéből hátra maradt 10 perc az akta megkeresésével el is telik. Ilyenkor csak abban bízhatunk, hogy másnap is ugyanazok az ügyintézők fogadnak minket.

A digitális másolatkészítés megnehezítése azért is érthetetlen, mert a fényképezés során nem az ügyintézőnek szakad le a dereka, nem a leltári fénymásológép kopik és nem a bírósági papír fogy – ráadásul a fényképezést jogszabály is lehetővé teszi.