A jogszabályt átírják, az autót nem

Nyomtatás  |  Cikk küldése  |  Olvasói levél  |    |  

Az okmányirodákat sokan először akkor keresik fel, amikor használt gépkocsit vesznek. A feleknek ugyanis rövid időn belül be kell jelenteniük a hatóságnál a tulajdonos-változást. Ebben az eljárásban állítják ki az új törzskönyvet és írhatják át a forgalmi engedélyt is. Ha a vevő felkeresi az okmányirodát, joggal várja el, hogy ügyét szakszerűen és egyben rugalmasan intézzék el. Lássuk, hogy megy a gépkocsi-átírás egy Pest megyei okmányirodában.

A gondos vevő már előre tájékozódik a város önkormányzatának korszerű honlapján, hogy milyen iratok szükségesek az átíráshoz. A felsoroltakat élére állítja és az ügyfélkapun percek alatt időpontot kap. Beül a modern váróhelyiségbe és rövid várakozás után sorra kerül. Benyújtja az ügyintézőnek az internetről letöltött vagy más helyről szerzett és kitöltött szerződésmintát, valamint minden egyéb iratát, ami csak rendelkezésére áll. És ekkor jön az akadály. Az ügyintéző közli, hogy már „új szerződésminta van, ez így nem lesz jó”. A laikus ügyfél bosszúsan távozik és pánikszerűen hívja az eladót: nem jó szerződésmintát töltöttek le. És itt a következő probléma. Az eladó nem elérhető, a bejelentésre rendelkezésre álló idő telik, a vételár már ki van fizetve és a közúti ellenőrzés során sem lesz mit mondani a rendőrnek. Az ügy végül visszadátumozott új szerződésmintával és további ügyintézéssel oldódik meg.

Az ügyfél pontos tájékoztatása mind az önkormányzatok honlapján, mind személyes ügyintézés során elvárható. Ha a gépkocsi-átírás esetén a honlap szerint eredeti adásvételi szerződés benyújtása szükséges, már szűkítették a jogszabályban előírtakat. Egyrészt gondban van az ügyfél, ha nem adásvétel útján jutott a gépkocsihoz, hanem ajándékozás, tartási szerződés vagy esetleg öröklés útján. Ezekben az esetekben nincs adásvételi szerződés, ezért vagy telefonálni kell, vagy be kell menni az okmányirodába az információért. Másrészt, ha adásvételről is van szó, gépkocsi esetén az szóban is megköthető. Ha felek szóban megállapodnak, a pénzt és a kocsit kölcsönösen átadják egymásnak, akkor a szerződés érvényesen létrejött és teljesült. A gépkocsi hivatalos átírása – ellentétben az ingatlan-nyilvántartási eljárással – nem feltétele a tulajdonos-változásnak. A tulajdonos-változás bejelentése kizárólag az új okmányok kiállítása és a bírság elkerülése érdekében szükséges.

A 2010. január 1-jén hatályba lépett rendelet ugyan szigorú formai és tartalmi követelményeket szab a tulajdonos-változás bejelentésére, de a jogalkotó továbbra is ügyelt arra, hogy ne írásbeli szerződést követeljen meg, hanem egy sok-sok adatot tartalmazó és a felek által is aláírt iratot. A kettő között lényeges különbség, hogy a szerződés tartalmazza a vételárat, a bejelentésnek pedig csak az ügylet ingyenes vagy visszterhes jellegére kell utalnia. Ha tehát az okmányiroda írásbeli szerződést követel, akkor a vételárat is tudni akarja, pedig erre nincs jogköre. A rendelet alapján nem vagyunk kötelesek a hatóság orrára kötni a vételárat vagy azt, hogy autónkat egy plazmatévéért cseréltük el.