szerzoink

2013-07-09

Úgy tűnik a nyár kezdetével nemcsak a színházi évad zárul le, hanem egy teljes színházi terület is lelakatolásra kerül. Sőt, annál sokkal több.


2013-02-25

Teher alatt nő a pálma, rossz időkben is születnek jó művek, szokták mondani. Ez igaz, csak kevesebb. Meg ez egyébként is sovány vigasz. Számos olyan művészt ismerünk, akiket az utókor jelentősnek tart amiatt, mert kíméletlenül jól ítélték meg és reagáltak saját korukra, csak éppen nem élték túl azt a kort és környezetet – átvitt és szó szerinti értelemben egyaránt.


2012-12-13

Egy alkotmányos csel után ismét helyzetbe hozták az ultrákat. Bővül a szektoruk, nagypályások lesznek. Kell egy csapat, a lelátók viszont kongnak az ürességtől.


2012-10-24

A turul folyamatosan visszatérő madarunk, egyaránt megél a városban és vidéken is.


2012-09-12

„A” történelem vagy „csak egyike” a történelmeknek. Egyetlen történelem létezik, vagy mindenki összeállíthatja a maga történelmét a saját szemszögéből vagy máséból? És kinek a történelme is egyáltalán?


2012-08-13

Női és férfi nemi szervek a politikai megnyilvánulásokban. Művészeten innen és azon túl. Néhány megjegyzés a Pussy Riot jelenséggel kapcsolatban.


2012-07-22

Ha lehet hinni a híradásoknak, Szíriában már gyerekeket is ölnek, mert lázadóknak vélik őket. A felmérések szerint csak az 1945-től napjainkig tartó időszakban 23 millió gyermek halt meg a különböző háborúk következtében. Sajnos a sort hosszan lehetne sorolni, egyes afrikai országokban gyermekeket képeznek ki katonáknak, de nem kímélték őket például a Pol Pot alatti Kambodzsában vagy a közép- és dél-amerikai drogháborúkban sem.


2012-06-21

Egyre több a nők elleni erőszak, vagy csak egyre többször kerülnek az ügyek a nyilvánosság elé? A különböző helyeken és helyzetekben lévő emberek esetei között mégis van egy hasonlóság: a bizonytalanság, hogy mi is történt valójában. Ítélet és megítélés – pró és kontra.


2012-05-20

A hónap elején ismét megdőlt egy műkereskedelmi csúcs: a norvég Edvard Munch Sikoly című képe 120 millió dollárért kelt el egy New York-i aukción. Nyilvánosan még nem tudjuk, hogy ki volt a vevő, de az utóbbi idők hasonló vásárlásai egy jól kirajzolódó tendenciára mutatnak rá, amelyek jóval túlmutatnak a pénzügyi befektetés értékénél, és egy szélesebb gazdasági, de főleg kulturális területre vezetnek.


2012-05-07

To pay or not to pay – that is the question. Létkérdés, hogy fizetünk-e adót vagy sem, és ha igen, akkor mennyit.


2012-03-21

Pablo Picasso, Carlos Saura, Antonio Banderas – egész illusztris névsor egy már eleve sikerre ítéltetett alkotáshoz.


2012-03-12

Kicsit szakítva a szokással most néhány külföldi kiállításról lesz szó, amelyekre egy külföldön tartózkodó ismerősöm hívta fel a figyelmemet.


2012-03-01

A politikai karikatúra nagyon veszélyes műfaj – vicces, de veszélyes: adott esetben könnyen a bíróság előtt találhatja magát a készítője. És az még a jobbik eset, ha a bíróságon tisztázódnak az ügyek, a rosszabbik, ha azon kívül „rendeződnek” a dolgok.


2012-02-19

Űzd el a gonoszt, adj jót, tégy jót – ez is lehetett és lehetne a mottója a farsangnak, annak a vidám ünnepségsorozatnak, amelynek a hátterében komolyabb dolgok is meghúzódtak. Jobban mondva a komoly dolgok egyfajta inverzei, amelyek egyben az élet jelenségeinek, szituációinak és viszonyrendszereinek sajátos lenyomatai, de feloldásai is voltak.


2012-02-12

Érdekes figurák néznek le ránk az Új Színház homlokzatáról – nem véletlenül, hiszen a bejárat fölött és a párkányon helyet foglaló alakok abba a formakészletbe tartoztak, amely a századfordulón, az épület keletkezésének korában nagyon elterjedt volt nemcsak nálunk, de egész Európában és a tengerentúlon is.


2012-02-06

Új idők új színészei egy új színházi formában az újkor derekán.


2012-01-31

Egy újabb „oktató” jellegű rövidfilm a "The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore."


2012-01-20

Idézés, átvétel, másolás, hamisítás – ezek a fogalmak a művészetnek is természetes vagy sajnos adott esetben járulékos elemei. Az eredetiség megállapítása elsődleges szempontja a művészettörténetnek.


2011-12-22

Weboldalunkon cookie-kat használunk.

A kattintson a További információk gombra.